Sanser - sansestimulering

Sanser | Menneskets syv sanser

Mennesket har 7 sanser

I dette indlæg ser vi nærmere på sanser og på hvilke virkemidler eller hjælpemidler, du kan bruge til, at stimulere og pirre de enkelte sanser målrettet. 

Auditiv sans

Den auditive sans, eller høresansen, sidder i det indre øre og stimuleres vha. lyd. Lyden leveres via lydbølger, som registreres inde i ørets små knogler og væskefyldte buegange. Naturlyde, musik og tale er alt sammen stimuli for den auditive sans og kan virke opkvikkende eller døsende alt efter valg af tempo, volume og typen af lyd. 

Visuel sans

Den visuelle sans, eller synssansen, aktiveres igennem synsfeltet. Stimuli kan være lys, farver, skikkelser, billeder, tekst, mm. Den visuelle sans kan herigennem reagere opkvikkende eller døsende ift. hvilken type stimuli den udsættes for og den terapeutiske virkning kan øges ved samtidig at stimulere den auditive sans, fx igennem hjælpemidler som video, boblerør mm.

Olfaktorisk sans

Den olfaktoriske sans, eller lugtesansen, er placeret i lugtekolben i den øvre del af næsen. Den olfaktoriske sans stimuleres således igennem duft og lugt og har en tæt relation til smagssansen. Det særlige ved den olfaktoriske sans er, at den sidder i den del af hjernen, som registrerer minder og man bør derfor kende borgers livshistorie inden man behandler terapeutisk ud fra den olfaktoriske sans.

Taktil sans

Den taktile sans, eller berørings– eller følesansen, stimuleres når huden kommer i kontakt med noget. Den taktile sans registrerer strukturerer, tryk, temperatur mm. Rolig og rar berøring vil således virke beroligende og måske døsende, mens up beat leg med fx en bold kan have en opkvikkende virkning på borger. 

Proprioceptiv sans

Den proprioceptive sans, bevægelsessansen, kaldes også for kinæstetisk sans. Denne sans opfatter kroppens position, bevægelser, tyngedekraft, vægt mm. ved at sanse muskler, sener og led. Stimulering af den proprioceptive sans kan være kugledyne, boblebad, massage eller former for motion eller kropsøvelser, som trækker muskler sammen og strækker dem ud.

Vestibulær sans

Vestibulærsansen, eller balancesansen, sidder i balancenerven i det indre øre og dens formål er, at registrere kroppens, og ikke mindst hovedets bevægelser. Måden man stimulerer vestibulærsansen er således igennem bevægelse, træning af balance og leg med tyngdekraften. Stimulering af vestibulærsansen kan kombineres med arousal dæmpende eller arousal øgende sanseredskaber alt efter hvilken terapeutisk virkning der ønskes opnået.

Gustatorisk sans

Den gustatoriske sans, eller smagssansen, sidder i smagsløgene på tungen. Den gustaoriske sans registrerer smag ud fra hvad der er surt, sødt, salt, bittert og umami, og kan også registrere kombinationer af disse. Den gustatoriske sans aktiveres igennem fx mad og drikke. Stimuleringen af smagssansen kan derfor leges med, ud fra smage, mad eller drikkes teksturer og temperaturer, mm. 

MultiCare sansestimulans

Vi sender til private og offentlige 
i hele Danmark

Vi sender din vare uden beregning når du handler for mindst 800 kroner ekskl. moms

Her hos os kan du betale med EAN-nr, samt alle korttyper

Adresse

Broholmvej 9,
5463 Harndrup
Danmark

Kontakt

Tlf.: +45 7023 5010
E-mail: info@multicare.dk
CVR.: 38728466

Telefontid
Man-Fre: 08.00 – 16.00

Nyhedsbrev

Vi besvarer mails alle hverdage inden for 24 timer

Add to cart